Omar blijft moslima’s slaan, zelfs ná zijn bekering

in MetgezellenOmar

Ahmad bin Hanbal:

Van Ibn Abbas, die zei: Toen Othman bin Madh`oun stierf, zij een vrouw: “Gefeliciteerd. Het paradijs is voor jou, O Othman bin Madh`oun.” De Profeet (s) keek geïrriteerd naar haar en zei: “Waarom denk je dat?” Zij zei: “O Profeet, hij was jouw ridder en metgezel.” De Profeet (s) zei: “Wallah, ik ben de boodschapper van Allah en ik weet niet wat er met mij zal gebeuren.” De mensen treurden vervolgens om Othman. Toen Zainab, de dochter van de Profeet (s) later ook stierf, zei de Profeet (s): “Vergezel onze goede, vrome voorganger Othman bin Madh`oun.” De vrouwen begonnen te huilen. Omar kwam en begon hen vervolgens te slaan met zijn zweep. De Profeet (s) pakte zijn hand en zei: “Rustig aan, O Omar!” De Profeet (s) zei vervolgens: “Huil, maar wees voorzichtig, want wenen is van de duivel. Wat van de ogen en het hart komt, dat is van Allah en van de genade. En wat van de hand en de tong komt, dat is van de duivel.”

Ahmad Mohammad Shakir: “De overleveringsketen is Sahih (authentiek).”

Bron: Musnad, Vol. 2, Blz. 530 – 531, # 2127

 

 

Ahmad bin Hanbal:

Van Ibn `Abbas, die zei: … Toen Ruqayya, de dochter van de Profeet (s) stierf, zei de Profeet (s): “Vergezel onze goede voorganger, Othman bin Madh`oun. De vrouwen begonnen te huilen, waarop Omar hen begon te slaan met zijn zweep. De Profeet (s) zei tegen Omar zei: “Laat hen, ze huilen! Maar wees voorzichtig om niet te wenen zoals de duivel. Wat afkomstig is van het hart en de ogen, is van Allah en van de genade. En wat van de hand en de tong komt, dat is van de duivel.” Daarna zat de Profeet (s) aan de kant van het graf, en Fatima zat naast hem aan het huilen. De Profeet (s) veegde de ogen van Fatima met zijn kledij, vanwege zijn genade voor haar.

Ahmad Mohammad Shakir: “De overleveringsketen is Sahih (authentiek).”

Bron: Musnad, Vol. 3, Blz. 345 – 346, # 3103

 

 

Ibn Hajar al-Asqalani:

ويدل على الجواز ما رواه ابن أبي شيبة من طريق محمد بن عمرو بن عطاء ، عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان في جنازة ، فرأى عمر امرأة فصاح بها ، فقال : دعها يا عمر . الحديث . وأخرجه ابن ماجه ، والنسائي من هذا الوجه ، ومن طريق أخرى عن محمد بن عمرو بن عطاء ، عن سلمة بن الأزرق ، عن أبي هريرة ورجاله ثقات

Wat bewijst dat het toegestaan is (voor vrouwen om begrafenissen bij te wonen), is hetgeen wat Ibn Abi Shayba heeft overgeleverd, via Mohammad bin `Amr bin `Ata, van Abu Huraira dat de Profeet (s) bij een begrafenis was. Omar zag een vrouw, dus schreeuwde hij tegen haar. De Profeet (s) zei: “Laat haar met rust, O Omar!” Dit is overgeleverd door Ibn Maja en Al-Nasa’i in deze vorm, en zijn hebben deze overlevering ook via een andere keten overgeleverd via Mohammad bin `Amr bin `Ata, van Salama bin al-Azraq, van Abu Huraira, en de overleveraars zijn betrouwbaar.

Bron: Fat’h ul-Bari 

 

http://library.islamweb.net/newlibrary/display_book.php?idfrom=2356&idto=2357&bk_no=52&ID=826

 

Al-Hakim & Al-Dhahabi:

Van Abi Huraira, die zei: De Profeet (s) ging naar een begrafenis, en Omar was met hem. Omar hoorde vrouwen huilen, dus berispte hij hen. Daarop zei de Profeet (s): “O Omar, laat ze! Want het oog is bedroefd, de ziel is geraakt, en het is niet lang sinds (de persoon is overleden).”

Al-Hakim: “Deze overlevering is Sahih (authentiek) volgens de criteria van Bukhari en Muslim.”

Al-Dhahabi: “Volgens de criteria van Bukhari en Muslim.”

Bron: Al-Mustadrak, Vol. 1, Blz. 537, # 1406

 

 

0