Zakat Al-Fitr

Overdrijving(Ghulu) 2
Overdrijving (Ghulu) PDF
14 juni 2017
islam
Hoe het gebed te verrichten?
5 maart 2018
Show all

Zakat Al-Fitr

Zakat Al-Fitr

De wat, wanneer, waarom en hoeveel van Zakat Al Fitr.

Waarom? Imam Jafar As-Sadiq (AS) heeft gezegd: “Als je wilt dat je vasten wordt geaccepteerd, geef dan Zakat. Hij/zij die vast maar het Zakat geven opzettelijk negeert, zal zijn alsof deze persoon niet heeft gevast.”Man La Yahdharuhu al-Faqih, Deel 2, Pagina 183

Het geven van aalmoes na de heilige maand Ramadhaan is om onze maand compleet te maken. We weten hoe het is om ons te weerhouden van eten en drinken wanneer we er zelf zin in hebben en we nuttigen onze voedsel wanneer Allah het heeft toegestaan. Dit is niet makkelijk te doen voor veel mensen en al helemaal niet als onze dagen erg lang zijn, maar wij bedanken Allah voor de mogelijkheid die we hebben gekregen om mee te doen. We hebben eten gegeven en gekregen van onze buren, we hebben eten gedeeld met de familie en zijn uiteten gegaan met onze vrienden, maar hebben we ook echt de armen geholpen? De armen zijn degene die het niet ruim genoeg hebben om te eten of drinken, of zelfs hun kinderen te voeden en aan te kleden.

Helaas is de hebzucht van de mens zo groot dat we teveel van deze armoede hebben. Wij kunnen elke maand en dag van het jaar helpen, maar op deze dag is het verplicht en we mogen blij zijn dat het verplicht is. Was het maar maandelijks verplicht voor hen die het kunnen missen. Maar wat is nou het exacte gewicht of bedrag dat we moeten geven, wanneer zijn wij verplicht dit te geven en wat zijn de eisen? Wat heeft Allah (Subhanaho Wa Taala) , de Profeet en Ahlulbayt Aleyhom Al Salaam hierover gezegd? “En over aalmoes, het is alleen voor hen die het echt nodig hebben.

De mensen die geen hoge status of baan hebben, geen goede woning om in te verblijven, geen rijkdom om mee te handelen noch de juiste kennis hiervoor. Dus Allah (SWT) heeft geschreven dat de rijke mensen of zij die het kunnen missen, de armen
helpen.

En Allah (SWT) vertelt ons in de Koran voor wie deze aalmoes is: “Waarlijk aalmoes is alleen voor de behoeftigen.” (Al Koran 9:60)Imam Ali Ibn Abi Taleb (AS) Bihar Al Anwar, Deel 90, pagina 48: Op de dag van Eid Al Fitr gaf Imam Ali (AS)

een lezing waarin de Imam heeft gezegd: “Oh mensen, waarlijk is dit jullie dag! De dag dat de rechtvaardige onder jullie worden beloond en de valse onder jullie de verliezers zijn. Het is een dag die zal zijn alsof je jezelf presenteert voor jouw Heer.

(dus als de dag des oordeels) Dus als je uit jullie huizen gaan naar gebedsplaatsen, herinner jezelf aan de dag wanneer je ziel je lichaam zal verlaten naar je Heer. Wanneer je klaar staat om te bidden, herinner jezelf alsof je voor Allah staat op de dag des oordeels, en wanneer je na het gebed naar huis vertrekt herinner jezelf dat je vertrekt naar je huis in de hemel.

Oh dienaren van God! Waarlijk de minste beloning voor de mannen en vrouwen die vasten in de heilige maand Ramadhaan, is er een Engel die hun naam zal roepen op de dag des oordeels en zal de Engel zeggen: Oh dienaren van God! Wees gelukkig en blij, al je zondes zijn vergeven.

”Preek van Imam Ali (AS) in Nahjul Balagha over Eid Al Fitr. Wat is Zakat Al Fitr nou exact? Zakat Al Fitr is aalmoes die verplicht is in Islam voor de mensen die het financieel ruim genoeg hebben om het te missen.

Het is gebaseerd op de grootste voedsel item dat de gelovige gedurende het jaar nuttigt, zoals rijst, graan of dadels. De zakat moet de minimale waarde hebben van 3 kilo per gelovige. Dus je mag het product zelf geven als aalmoes of het bedrag. Het hoofd van het huishouden moet het betalen en ook namens de mensen in zijn gezin die afhankelijk van hem zijn. Dit is inclusief als de gelovige huishouders
heeft die bij hem wonen en familie leden die hij voedt in zijn huis omdat ze zichzelf niet kunnen onderhouden.

Als de moslim een dag voor Eid Al Fitr bezoek krijgt die blijven eten met Iftar, moet de gastheer van dat huis ook Zakat Al Fitr namens zijn bezoekers betalen, echter is het beter en aangeraden dat beide de zakat betalen.

Een belangrijke herinnering is dat de moslims natuurlijk de financiële ruimte hebben om dit te betalen, ook al is het niet heel erg veel geld, ieder zijn situatie verschilt en we kunnen niet ervanuit gaan dat mensen een klein bedrag wel kunnen missen.

Wij zijn niet op de hoogte van financiële- en thuissituatie van mensen. Wanneer geven we de Zakat en op welke dag? Zakat Al Fitra is verplicht voor de moslims die: – De pubertijd hebben bereikt (baligh) – 100% bij hun zinnen zijn – Niet arm zijn –

Bewust zijn (aqil) Als je salat al eid gaat bidt is het beter om de Zakat Al Fitra voor het gebed te geven, en als je niet naar het eid gebed gaat kan je de zakat geven tot voor het duhr gebed. Dus er zit een tijd aan verbonden. Je mag de zakat niet van te voren geven maar wel achteraf als je het bent vergeten.

Sayed Ali Hussaini Al Sistani (HA) zegt: Je mag wel je zakat eerder geven aan de persoon die het nodig heeft met de intentie om het uit te lenen, en als de tijd aankomt voor de Zakat je intentie veranderen naar Zakat Al Fitr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *