In de voetsporen van de geleerden

kaaba-186622_1280-2
In de voetsporen van de geleerden
24 juli 2015
granada-182837_1280
Intentie van het gebed
24 juli 2015
Show all

In de voetsporen van de geleerden

Flag

Het versterken en verenigen van de moslimgemeenschap

Als mensen streven wij ernaar om de gemeenschap die om ons heen is te verbeteren. Wat ons daar enorm bij helpt is het bezitten van kennis. Een persoon die veel voor zijn gemeenschap kon betekenen was Sayed Sharaf al deen Musawi (ra).

Sayed Sharaf al deen Musawi (1873-1957) :

Geboren in een familie van geleerden begon Sayed Sharaf al deen Musawi vanaf een jonge leeftijd kennis op te doen. Al vanaf het begin van zijn volwassenheid studeerde hij onder een van de meest geleerde mensen van zijn tijd. Na het voltooien van zijn studie in Irak, ging hij terug naar zijn geboorteland. Daar begon hij een volkspartij die de burgers van zijn land sterker maakte. Dit was op een cruciale moment, omdat de Fransen en Engelsen de Arabische landen innamen en ze wilden verdelen.

Een van die landen was Syriƫ. Sayed Sharaf al deen Musawi was tegen deze verdeling en wilde dat Syriƫ weer onafhankelijk werd. Hij verklaarde daarom de (verdedigende) jihad op in 1920, om de moslims te verlossen van de Franse bezetting. Dit zorgde ervoor dat hij door de Franse leger vervolgd werd, en zijn huizen verbrand werden.
Nadat de oorlog was afgelopen, keerde hij terug naar zijn geboorteland en schreef hij grote werken. Een daarvan was al Muraja’at, een boek over de dialoog tussen Sayed sharaf al deen en een grote geleerde van Al Azhar in Egypte. Wat uiteindelijk voor begrip en co-existentie tussen de moslims zorgde.

Sayed Sharaf al deen volgde hiermee de koran op, die ons uitlegt dat wij elkaar als mensen moeten leren kennen :

O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden kennen. De voortreffelijkste van jullie is bij Allah de godvrezendste. Allah is alwetend en wel ingelicht. (49:13)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *