In de voetsporen van de geleerden

granada-182837_1280
Intentie van het gebed
24 juli 2015
pic-a-day
Rechtvaardigheid binnen de Islam
24 juli 2015
Show all

In de voetsporen van de geleerden

sliderimage

Nederigheid in het leven van sheik al Ansari

De eigenschap die de mens het meest siert is zonder enige twijfel nederigheid. Om een idee te krijgen van wat nederigheid inhoudt kan men kijken naar het leven van Sheikh Al Ansari.

Sheikh Murtadha Al Ansari (ra) (1781 – 1864)

Het is gebruikelijk onder de moslims dat voordat een hooggeleerde sterft, hij de meest kennisvolle persoon na hem aanwijst als zijn opvolger. Voordat Sheikh Al Jawahiri (ra) stierf, wou hij verkondigen wie zijn opvolger zou worden. Hierdoor kwamen dan ook grote geleerden om Al Jawahiri heen om te weten wie van hen de nieuwe hooggeleerde zou worden over de moslims.

En toen het moment aankwam dat hij Al Jawahiri een persoon zou aanwijzen zei hij : ‘’Waar is mulla Murtadha (Al Ansari) ?’’

Sheikh Al Ansari was zich ervan bewust dat hij een kandidaat was, maar koos ervoor om zich nederig op te stellen en Allah (swt) te aanbidden in de moskee. Toen sheikh Al Ansari (ra) het nieuws kreeg dat hij de nieuwe hooggeleerde was geworden over de moslims, was zijn eerste reactie niet een reactie van blijdschap maar een reactie van zorg.

Hij deed dan ook direct een smeekbede, waarin hij Allah (swt) vroeg om deze complexe zaak (van het regeren over de islamitische gemeenschap) voor hem te vergemakkelijken. Want zonder de hulp van de Heer zou hij het nooit aankunnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *